De barbet heeft in het algemeen een goede gezondheid. Hij is niet broos. Het is een relatief zware hond die goed tegen de koude kan, maar gevoelig is aan de oren. Het is daarom belangrijk om de oren goed te onderhouden om zo oorontstekingen te voorkomen.

Veel grote honden hebben problemen met de heupen. Dit is ook de reden waarom fokkers onderzoek doen naar de heupen. Erfelijkheid speelt zeker een rol bij heupdysplasie, maar de omgeving is ook belangrijk. Zo kan een hond die 'erfelijk bepaald' normaal een C zou behalen, evolueren naar een B of een D afhankelijk van de omgevingsfactoren.

De eerste 15 maanden zijn eigenlijk cruciaal voor de ontwikkeling van de heupen. Het komt er op neer dat u moet vermijden dat u hond tijdens deze periode traumatische bewegingen maakt waarbij er teveel speling tussen de kop en de kom ontstaat. Dergelijke spelingen kunnen immers leiden tot misvormingen. Hieronder vindt u enkele tips om ervoor te zorgen dat de heupen goed blijven:

  • zorg ervoor dat de pup nooit op zijn achterpoten staat. Let dus op wanneer u uw hond in de auto wil steken: zorg ervoor dat hij er niet zelf in of uitspringt!
  • laat uw hond geen trappen lopen voor de leeftijd van 1 jaar (of nog beter: voor de leeftijd van 15 maanden).
  • laat je hond niet springen. Vermijd dus spellen als 'frisbee' en train je hond niet op agility voor de leeftijd van 15 maanden.
  • vermijd uitputtende wandelingen: doe geen te lange wandelingen en zeker niet in de bergen!
  • hou het gewicht van uw hond in de gaten. Respecteer dan ook de hoeveelheden die aangegeven worden op de verpakking van het hondenvoer.
tubefemdom.net